20.06.18

Міністерство інфраструктури представило нову методику розрахунку портових зборів

порт

Формування ставок портових зборів відбуватиметься на основі базової ставки та інвестиційної складової.


Міністерство інфраструктури розробило і оприлюднило для обговорення проект наказу «Про затвердження Методики розрахунку ставок портових зборів».
«Методику розрахунку розмірів ставок портових зборів розроблено у зв’язку з необхідністю одночасного вирішення таких основних завдань: визначення механізму розрахунку ставок, що дасть можливість за рахунок коштів портових зборів здійснювати утримання та розвиток морських портів, каналів, у перспективі – ще і річкових шляхів, маяків та інших засобів навігаційного забезпечення на рівні, що відповідає національним інтересам та вимогам безпеки мореплавства, а також утримання та розвиток системи пошуку та рятування на морі; зниження рівня питомих витрат портових зборів на одиницю вантажу в портах України до рівня закордонних портів; врахування найкращого світового досвіду, рекомендацій закордонних експертів.», – наголошується в пояснювальній записці до документа.
Згідно з проектом, формування ставок портових зборів відбуватиметься на основі двох складових: базової ставки та інвестиційної складової. Базова ставка – джерело покриття операційних витрат на утримання інфраструктури портів (гідротехнічних споруд та інших об’єктів). Формується за критерієм достатнього джерела для забезпечення безпеки судноплавства, надійності, довговічності і безпечної експлуатації об’єктів. Мінінфраструктури уточнює, що проект формування базової ставки вже розроблений, зараз проводиться його розрахункова апробація. Інвестиційна складова – джерело покриття витрат на здійснення заходів з модернізації існуючих і створення нових об’єктів.

Методика розрахунку базової ставки передбачає перехід до нової бази справляння портових зборів – грос-тоннаж (GT) і встановлення ставки корабельного збору за використання всіх частин акваторії (включаючи якірні стоянки, підхідні канали). При цьому скасовуються окремі якірний збір та канальний збір за рух по підхідному каналах морських портів та терміналів. Ставки корабельного збору пропонується встановити для кожного морського порту і диференціювати відповідно до спеціалізації судів за такими видами: балкер, танкер; контейнеровоз; ро-ро; пасажирські і поромні судна; інші вантажні судна.

Канальний збір пропонується стягувати виключно за рух по каналах державного та міжнародного значення. Для причального і санітарного портових зборів будуть встановлені ставки єдиного рівня для кожного морського порту за добу перебування судна в межах акваторії.

Мінінфраструктури приймає зауваження і пропозиції щодо проекту наказу від фізичних та юридичних осіб в письмовому та (або) електронному вигляді з 19 червня до 29 липня 2018 року.

ECSA поддержала намерение Индии ратифицировать Международную конвенцию об утилизации судов

Ассоциации судовладельцев Европейского сообщества (ECSA) поддержали заявление правительства Индии о том, что страна намерена ратифициро...